czytaj więcej kawie

czytaj więcej kawie

Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i użytkowali owoce kawowca. Jednak wtedy nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano celowo w konkretnych celach, tylko zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Wiele stuleci później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, aby wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a więc jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się więc raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, aby zdobyć rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych towarów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda obszernego trudu. jak często można pic kawę Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Zatem również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a też porządnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film