Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród wielu wariantów, które oferuje europejska sztuka kulinarna na wyjątkową uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie smaki
Standardowemu Polakowi włoska kuchnia, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe posiłki włoskie
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie można dołączyć do makaronu. zobacz Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, focaccia, piada oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film