Wino słowackie

Wino słowackie

Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała także do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten szczególny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do dań nie jest nadmiernie rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do jakich posiłków.

Wino różowe

Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić także z winem różowym.

wino w kartonie

Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara zasada powiada, iż do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Warto jednakże nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna zasada. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z którym winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi tylko wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być podawana lub z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.